Constanța, zgâlțâită de un seism. "A fost un cutremur relativ mare…"

1484
2
Constanța, zgâlțâită de un seism.

Articole de la același autor

Zona litoralului, inclusiv municipiile Constanța și Mangalia, au fost zguduite ieri, înainte de prânz de un seism destul de puternic. Din fericire, nu a fost vorba de o intensitate periculoasă și totul s-a petrecut în numai o fracțiune de secundă.

Mulți constănțeni care nu se aflau în mișcare au simțit o zgâlțâitură scurtă, dar până să se panicheze, s-a și terminat. Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului a confirmat producerea seismului, la ora 11,30, în Marea Neagră. Deși, inițial, datele arătau că acesta ar fi avut o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter, ulterior, s-a determinat că a fost de 4,3 grade. Cutremurul a fost la o adâncime de 20 de km, foarte aproape de granița dintre România și Bulgaria, între Varna și Vama Veche. "A fost un cutremur relativ mare, dar nu deosebit. Cutremurele din Marea Neagră sunt mai rare decât în Vrancea. Însă, se știe că este o zonă activă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mircea Radulian, directorul științific al INFP.

Vine sau nu vine cutremurul cel mare?

Potrivit acestuia, seismele de o altfel de magnitudine sunt destul de obișnuite și este puțin probabil ca zona costieră să fie afectată de vreun cutremur mare, urmat de un tsunami. Teoria a fost lansată, inițial, de profesorul Gheorghe Mărmureanu, fostul director al INFP. Acesta a spus, în primăvara lui 2015, că un cutremur de mare intensitate s-ar putea produce oricând în Marea Neagră, iar valul uriaș format după mișcarea tectonică ar putea ajunge până în zona litorală și chiar în orașe.

Mărmureanu consideră că riscul vine de la falia Șabla. Mircea Radulian spune, totuși, că nu este exclus un seism de mare intensitate în Marea Neagră, dar este puțin probabil. "Privind statistic, astfel de cutremure în Marea Neagră sunt rare. În plus, zona țării noastre este mai ferită. Chiar dacă s-ar produce, probabil că nu va afecta zona costieră românească. Astfel de cutremure mari se petrec o dată la câteva sute de ani și nu trebuie să ne gândim la așa ceva", a completat șeful Institutului de Fizica Pământului.

Istoria confirmă!

Există, însă, date istorice despre un cutremur puternic, produs în anul 1901, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Kaliacra, în nord-estul Bulgariei, în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla. Cutremurul a fost simțit și în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Falia Șabla produce cutremure cam o dată la 450-500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7-7,5 grade pe scara Richter. Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15 - 30 de km.

Comentează știrea

Bogdan
16 iulie 2015
Job convenabil din confortul casei tale!

Proverbul "caută și vei găsi" vrea să spună că ceea ce dorești există deja, numai că trebuie să cauți. Sensul proverbului nu te sfătuiește deloc să stai și să aștepți ceva ce vei primi de-a gata. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

ben
16 iulie 2015
Indiferent cine...

Indiferent cine sunteți și care este situația voastră , aveți în voi, chiar acum, capacitatea să realizați mai mult decât oricând înainte.Trebuie doar să vreți cu adevărat acest lucru. Selectam urgent oameni seriosi si foarte interesati sa colaboreze cu noi in timpul liber sau full-time, la alegere, intr-o activitate foarte usoara, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna. Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Joi, 16 Iulie 2015
Stire din Social : Noi cutremure în România
Pagina a fost generata in 3.8727 secunde